İnşaat Hukuku

inşaat hukuku;  inşaat, mühendislik ve ilgili alanlarla ilgili konuları inceleyen bir hukuk dalıdır. Özünde sözleşme hukuku, ticaret hukuku, planlama hukuku, iş hukuku ve haksız fiil hukukunun bir karışımıdır.

İnşaat Avukatı - İstanbul Gayrimenkul Hukuk Merkezi

İNŞAAT HUKUKU NEDİR?

İnşaat, belli bir bölgede, geniş anlamda yapı veya yapı çevresinin oluşturulma aşamasıdır. İnşaat yapımı hem maliyetli hem de karmaşık ve hukuki süreçler gerektiren kurallardan oluşur. İnşaata ilişkin bu süreçler için çeşitli hukuk kuralları öngörülmüştür. İnşaat hukuku başlığı altında toplanan bu hukuk kuralları inşaatın karmaşık bir süreç olmasından kaynaklı yaşanan hukuki uyuşmazlıkları çözüme kavuşturmaktadır. İnşaat Hukuku maddi gücü ile yapım işine destek sağlayan inşaat sahibi ile yapım işini üstlenerek gerçekleştiren yüklenici arasındaki hukuksal ilişkileri düzenleyen kurallar ve ilkeler bütünüdür. O nedenle, aradaki sözleşmelerde veya özel yasalarda ayrı bir düzenleme yapılmadığı takdirde tüm inşaat hukuku uyuşmazlıklarında Türk Borçlar Yasasının, eser sözleşmesi ile ilgili hükümleri uygulanır.

İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ NELERDİR?

Müteahhit in, iş sahibinin ya da arsa sahibinin ödemeyi taahhüt ettiği bir bedel karşılığında bir inşaat yapmayı, başka bir deyişle, bir yapı eseri meydana getirmeyi borçlandığı sözleşmelere inşaat(eser)sözleşmesi denir.  İnşaat sözleşmeleri her iki tarafa borç yükleyen ivazlı ve genel itibariyle ani edimli sözleşmelerdir. İnşaat sözleşmelerinin unsurları eseri meydana getirme, bedel ödenmesi ve taraflar arası anlaşmadır.  İnşaat Sözleşmeleri dört ana başlık altında çeşitlere ayrılır.

  • *Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri.
  • *Hasılat (Gelir) paylaşımı karşılığı inşaat sözleşmesi
  • *Ücret (Bedel) karşılığı inşaat sözleşmesi
  • *Kamu ihalesi inşaat sözleşmesi


Alanya İnşaat Hukuku Avukatı | Av. Enes Nergiz


ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ HAZIRLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi olarak da bilinen Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri yapılırken kat sahipleri maliklerinin ileride hak kayıpları yaşamaması adına bu sözleşmenin dikkat ve özenle hazırlanması gerekmektedir. Bu konuda en önemli husus bu sözleşmenin mutlaka noter tarafından düzenleme şeklinde yapılmasıdır. Adi yazılı şekilde yapılıp notere onaylatmak suretiyle hazırlanan sözleşmeler geçerli olmayacağı için ciddi hak kayıplarına sebep olabilecektir.

Bu konu dışında  Bu sözleşme hazırlanırken arsa sahiplerinin anlaşma sağlayacağı şirket hakkında detaylı bir araştırma yapması , akdedilen sözleşmede konutun teslim tarihine dikkat etmesi , konut projesinde kullanılan malzemenin kalitesi ve güvenilirliği açısından sorgulama yapması, daire paylaşımlarının nasıl yapılacağına dair net bilgi edinmesi ve bunu sözleşmede belirtmesi , sözleşme sonraki sürekçe imar planlarında yapılacak olası değişiklikler hakkında önlem alması ve sözleşmeye uyulmama halinde cezai şartların neler olduğunu sözleşmede belirtmesi gerekmektedir.

MÜTEAHHİTTEN (TOPRAKTAN) EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Ev sahibi olmak isteyenler, maliyetinin daha düşük olması sebebiyle topraktan ev alma yoluna başvurabilmektedir. Her ne kadar maliyeti düşük olsa da temelden, henüz inşaat halindeyken, ev almak içerisinde çeşitli riskleri barındırmaktadır. Bu risklere müteahhidin iflas etmesi, taşeronun işi bitirmemesi, müteahhidin bir evi birden fazla kişiye satması gibi durumlar örnek olarak gösterilebilir.  Bahsedilen riskleri bertaraf etmek adına inşaat hukuku alanında çalışan bir avukattan yardım alınması önem arz etmektedir. Alanında uzman kadromuz ile Balaban Hukuk Bürosu olarak bu süreci titizlikle yürütmekteyiz.

İNŞAAT HUKUKUNDA SÖZLEŞME SORUMLULUKLARI NELERDİR?

İnşaat sözleşmesinde, tarafların asıl borçları, yüklenici tarafından üstlenilen inşaatın yapılması, buna karşılık ise yapı sahibinin inşaat ücretini ödemesidir. Yüklenicinin yapının icrası borcu, yapının teslimi ile tamamlanmaktadır. Yüklenicinin inşaatı yapma asli borcu kapsamında, inşaatın sözleşmede belirlenen tarihte ve ayıpsız olarak teslim borcu da bulunmaktadır. Aksi takdirde yüklenici temerrüde düşmüş olacaktır.

İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNE AYKIRILIK (TEMERRÜT) OLMASI DURUMUNDA HANGİ DAVALAR AÇILABİLİR?

Bu durumda Türk Borçlar Kanunundaki temerrüt ile ilgili hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Hatta kanundaki özel hüküm uyarınca yüklenicinin temerrüdü durumunda yapı sahibi, teslim zamanı gelmeden önce sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir. Yüklenicinin ayıplı veya eksik inşaat yapıp teslim etmesi durumunda yine Borçlar Kanunundaki ayıba karşı sorumluluk hükümleri uygulanacaktır.

  • >İş Sahibinin Tazminat Talepleri,
  • >Yüklenicinin Tazminat Talepleri,
  • >Bağımsız Bölüm Satın Alan Üçüncü Kişilerin Hakları,
  • >İş Sahibinden Talepler,
  • >Yükleniciden Talepler,
  • >İnşaat Sözleşmesine Dayanan Talepler,
  • >Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanuna Dayanan Talepler.

İNŞAAT HUKUKU AVUKATI SEÇMEK NEDEN ÖNEMLİDİR?

İnşaat oldukça yüksek maliyeti olması ve sonuçlandırılması uzun zamana yayıldığından inşaat hukuku alanında çıkacak uyuşmazlıkların çözümü dikkat ve özen gerektirdiğinden bu tür davaları yürütecek avukatların alanında uzman olması gerekmektedir. Özellikle inşaat sözleşmelerinin titizlikle hazırlanması gerekmektedir. Bu sebeple verdiğimiz avukatlık hizmetiyle kişi ve kurumların haklarını göz önünde bulundurarak titizlikle çözüme ulaştırıp, davaların kısa sürede olumlu şekilde sonuçlanması için elimizden geleni yapmaktayız.